Agility

 Agility


Agility är engelska och betyder snabbhet, vighet. Sporten kom från England på 80- talet och nu är det ca 100 000 starter per år i Sverige. Svenska Agilityklubben sköter tävlingsverksamheten.


I Agility skall föraren  med hjälp av röst och kroppsspråk styra hunden runt en bana med ca 20 hinder. Det skall gå både fort och rätt. Vinner gör den som har minst fel och snabbaste tid.


Det är fem storleksklasser: x-small, small, medium, large och x-large. I x-small är mankhöjden under 28 cm, small 35 cm, medium 43 cm. Hundar över 43 cm men under 50 cm kan välja att tävla large eller x-large. Hundar över 50 cm tävlar x-large.


Agilityhindren är hopp, långhopp, oxer, tunnlar, mur, däck, platt tunnel, slalom, balansbom, gungbräda och A-hinder. Bord används bara internationellt.


Hunden skall vara minst 18 månader.


Det är två klasser: hoppklass utan kontaktfältshinder (balansbom, gunga, A-hinder) och agilityklass där alla hinder kan vara med.


Man börjar tävla i klass I för att sedan kvalificera sig till klass II och III. Domaren ritar banorna och de är olika varje gång. Föraren gör en banvandring före loppet och memorerar banan (8 minuter utan hund).


Agility är - när det är som bäst - en fartfylld uppvisning  och ett fulländat samspel mellan förare och hund.


Om Du är intresserad - ta kontakt!

Vi har gemensamma träningskvällar och träningstävlingar under sommaren. I vinter  (2017-18) tränar vi på Dannero med ett begränsat antal hinder. 2018 planerar vi för en nybörjarkurs samt ev en kurs i mer

avancerad handling. Håll koll på hemsidan och Facebook!


Agilitysektorn
Sektoransvariga: Gudrun Bodin (sammankallande), Jenny Holmgren, Anna Andersson, Angelica Abrahamsson, Josefine Källman


Kontakt: agility@sollefteabhk.se